Op vrijdag 18 mei organiseerde het Lalla Rookh Museum een gratis filmavond in de Ballroom, waarbij de film “Mayday in the West” werd vertoond.

De filmmakerm, Dave Edhard, leerde het cameravak bij Refos Advertisment, waar hij voornamelijk reclames en commercials filmde. In 2001 werd hij de vaste cameraman voor het RTL Nieuws (Nederland) in Suriname en de regio.  In 2003 startte hij samen met partner Nina Jurna het productiebedrijf Fawaka Creations, voor reportages en documentaires. Edhard werkte mee aan verschillende internationale producties, zoals de documentaire Kid Dynamite, over deze legendarische Surinaamse jazzmuzikant; Jaggernath Lachmon over deze grote Surinaamse politicus; producties van de BBC en Braziliaanse televisie. In 2009 bracht hij zijn eerste zelf geregiseerde documentaire uit: Mayday in the West, een documentaire over de onderschatte rol van Suriname tijdens WOII.

De onderschatte rol van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog (WOII) staat centraal in de film Mayday in the West. De Surinaamse filmmaker Dave Edhard schetst de rol van Suriname als grootste leverancier (ruim 80%) van bauxiet, de grondstof voor aluminium, waar de geallieerden hun oorlogsindustrie mee bouwden in de strijd tegen de Duitsers. Daarnaast was Suriname een belangrijke vliegroute voor Amerikaanse legervliegtuigen richting Europa.

In totaal crashten er tijdens WOII 48 Amerikaanse legervliegtuigen boven Suriname. Tijdens intensief onderzoek in archieven en documenten ontdekte Edhard tot nu toe onbekende informatie en sprak hij met nabestaanden van de omgekomen Amerikaanse bemanningsleden. In de film gaat hij op zoek naar restanten van twee van de verongelukte vliegtuigen en ontdekt dat ze onder mysterieuze omstandheden neergestort zijn. Zo was een van de toestellen met hoog militair gezelschap en geheime documenten op weg naar de beroemde Casablanca Conferentie, waar de Amerikaanse president Roosevelt en de Engelse premier Churchill besloten dat Hitler totaal geëlimineerd moest worden. De gebruikte archiefbeelden in de film geven een duidelijk beeld van het leven in Suriname tijdens WOII.