Spreker: drs. Maurits S. Hassankhan, historicus en Opleidingscoördinator Geschiedenis, Anton de Kom Universiteit.

Op 29 juli 2017 was het 115 jaar geleden dat de Brits-Indische contractarbeiders van de plantage Mariënburg in opstand kwamen tegen de verlaging van hun lonen, waarbij plantagedirecteur Mavor werd dood gekapt. Een dag later leidde dit tot de dood van meer dan 20 arbeiders en vele gewonden bij een treffen met de militaire macht. In het kader hiervan gaf historicus Maurits Hassankhan op 28 juli jl. een lezing in het Lalla Rookh Museum over de achtergrond van de opstand en de gevolgen die deze heeft gehad voor de Surinaamse samenleving in het algemeen en voor  verschillende groepen en actoren in het bijzonder: de contractarbeiders, de plantage Mariënburg en de overheid. 

Voor zijn betoog maakte hij gebruik van bekende en minder bekende bronnen uit verschillende archieven, zoals het archief van het India office in Londen, het Nationaal Archief in Nederland en niet te vergeten het Nationaal Archief van Suriname. Hij meent dat er in het NAS enorm veel waardevol materiaal aanwezig is in onder andere het Archief van het Immigratie departement, het Hof van Justitie, de Gouverneur van Suriname en het Immigratiefonds. Hij maakte ook gebruik van kranten uit die periode en orale bronnen: interviews met immigranten uit India en hun nakomelingen.

Zijn interessante uiteenzetting riep vele vragen en reacties op bij het publiek. Het was een boeiende avond!

Maurits S. Hassankhan is een Surinaamse historicus die zich al decennia lang bezig houdt met de geschiedenis van contractarbeid en met de geschiedenis en cultuur van migranten. Hij heeft samen met Dew Baboeram de bekende databases gemaakt van de verschillende immigrantengrepen en heeft hij in de periode 2004-2007 gewerkt aan het internationale Bidesia project, waarin de migranten cultuur aan weerszijden van de oceaan aan de orde is gekomen. Zijn belangrijkste hobby is de studie van onderdrukking en verzet van contractarbeiders en migranten. Hierover heeft hij verschillende publicaties uitgebracht.

Klik hier voor foto's.

Klik hier voor de samenvatting van de lezing die ATV Nieuws de volgende dag uitzond.

In de Branding van Apintie TV was ook aanwezig. Klik hier om de uitzending te bekijken.