Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseerde het Lalla Rookh Museum de lezing: Indiase diaspora in het Caribisch gebied: identiteit, integratie & assimiliatie, met als spreker cultureel geograaf Hein Raghoebar. Vanaf hun komst staat de Indiase diaspora in het Caribisch gebied voor de uitdaging om enerzijds te integreren en opnieuw vorm te geven aan haar identiteit in een nieuwe omgeving en anderzijds de eigen culturele en etnische identiteit te behouden. Hoe heeft zij invulling gegeven aan deze uitdaging? De heer Raghoebar deed hier onderzoek naar.

Hij gaf een heldere en boeiende uiteenzetting over de begrippen diaspora en migratie in het algemeen, en de geschiedenis en ontwikkeling van de Indiase diaspora in het Caribisch gebied in het bijzonder. De Hindostaanse gemeenschap in Suriname neemt hierbij een unieke positie in, omdat in tegenstelling tot de meeste andere landen in de regio, de religie, taal, cultuur en etniciteit voor een groot deel behouden bleef en ook nu nog hebben de Hindostanen in Suriname een sterke binding met India.

Hein Raghoebar is cultureel geograaf en werkzaam als docent migratie – diaspora op de Faculteit der Humaniora aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij verzorgde op diverse internationale conferenties  presentaties over cultuur, erfgoed en plaatsnamen van Suriname, onder andere voor de VN in  Wenen, de Universiteit van Rome, de Universiteit van Moskou, de Universiteit van Hongarije en in 2016 in New Delhi op de diaspora conferentie International conference on Global Migration.

 

De Ware Tijd maandag 23 oktober 2017

 

Times of Suriname vrijdag 20 oktober 2017