Op verzoek van velen organiseerde het Lalla Rookh Museum weer een workshop sari draperen op vrijdag 19 januari jl. Vorig jaar april organiseerde het museum de workshop voor het eerst. Toen kwamen binnen enkele dagen veel meer aanmeldingen binnen dan het aantal mensen dat mee kon doen. Ook dit jaar was de workshop binnen enkele dagen volgeboekt.
De workshop werd wederom verzorgd door Sadhana Mohan, Bharata Natyam dansdocent. Aan deze workshop deden 35 enthousiaste vrouwen en meisjes mee in de leeftijd van 7 tot 70 jaar. In twee uur tijd leerden zij drie verschillende saristijlen. Er werd geoefend met het ‘normale huismodel’ en de Gudjrati stijl. Ook leerden zij hoe je je sari in een heel andere stijl kunt dragen, door slechts de pallu, het deel van de stof dat over de schouder hangt, anders te draperen.
Aan het begin van de workshop gaf Sadhana een algemene uitleg over de sari, waarin zij gelijk korte metten maakte met het idee van velen dat je ‘schoppend moet lopen als je een sari draagt’. Gekleed in een prachtige bloemensari, demonstreerde zij dat je in een goed gedrapeerde sari gewoon kunt lopen en vrij bewegen. Een groot deel van de tijd werd besteed aan het leren maken van de plooien, een belangrijk onderdeel van het sari draperen. De manier waarop de rok en vaak ook de pallu zijn geplooid, bepaalt of de sari goed en mooi valt. Aan het eind kregen de deelnemers tips met betrekking tot de lengte van de sari, soorten sari’s en het gebruik van de pallu. Ook het belang van een goede onderrok werd benadrukt. Om de woorden van Sadhana samen te vatten: ‘Als je een sari slordig drapeert en een legging eronder draagt, kun je net zo goed geen sari dragen.’
Het draperen van een sari behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van de Hindostanen in Suriname. Door het organiseren van de workshop, draagt het museum bij aan het behouden van deze kennis voor de gemeenschap. De sari is een typisch Indiase klederdracht die door de Hindostaanse vrouwelijke contractarbeiders werd meegenomen naar Suriname. Hoewel de meeste Hindostaanse vrouwen de sari niet meer in het dagelijks leven dragen, is het nog altijd een belangrijke klederdracht bij feestelijke gelegenheden en religieuze plechtigheden.