Op zaterdag 3 juni en maandag 5 juni bezochten de zesdeklassers van O.S. Skroetjie en O.S. Groot Henar uit Nickerie het Lalla Rookh Museum. Ondanks de lange reis, luisterden de leerlingen aandachtig en beantwoorden ze enthousiast de vragen! Het bezoek was mogelijk door een samenwerking met Stadsgids Mevr. Mahieda Joemmanbaks-Fakirmohamed. De leerlingen waren al vroeg in Paramaribo en begonnen de dag met een rondleiding door de historische binnenstad onder leiding van mw. Joemmanbaks. In de middag kwamen zij naar het Lalla Rookh Museum. Wij kijken al uit naar de volgende schoolklassen uit Nickerie!

Klik hier voor foto's.

De leerlingen van O.S. Groot Henar waren in de ochtend ook aanwezig bij de jaarlijkse plechtigheid op 5 juni bij de Niemboom aan de waterkant ter herdenking van 144 jaar Hindostaanse Immigratie. Na een korte introductie door Soerin Goerdayal, bestuurslid van de NSHI, mochten zij in nagedachtenis van de contractarbeiders bloemen neerleggen op het plakkaat onder de Niemboom.

Klik hier voor foto's van de herdenkingsplechtigheid.

 

Op vrijdag 16 juni hield Kirtie Algoe over het onderwerp waarop zij in april jl. promoveerde: De reacties van hindoes en moslims op de christelijke dominantie in Suriname en Guyana in de periode 1950-2014. Haar boeiende betoog en de vele vragen en reacties van het publiek maakten het tot een mooie interactieve avond! Deze lezing was de derde en tevense laatste in de lezingenreeks die de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) organiseerde in het kader van 144 jaar Hindostaanse Immigratie. 

In tegenstelling tot veel andere delen in de wereld zijn er in het Caribisch gebied geen gewelddadige religieuze conflicten tussen christenen, hindoes en moslims geweest. In haar onderzoek zocht Algoe naar een verklaring hiervoor.

Op 5 juni 2017 was het 144 jaar geleden dat de eerste Brits-Indische contractarbeiders voet aan wal zetten in Suriname. De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) organiseerde in het kader hiervan een lezingenreeks en de 12de jaarlijkse Sangít Ki Rát, de  feestelijke herdenking van de immigratie. Ook vonden de jaarlijkse plechtigheden bij de Niemboom aan de waterkant en de het monument van Baba en Mai plaats. 

 

Op zaterdag 27 mei vond de jaarlijkse Museumnacht voor de vierde keer plaats. Het Lalla Rookh deed dit jaar voor het eerst mee en was met de aantrekkelijke activiteiten voor jong en oud zeker een bezoek waard! Bezoekers konden de tentoonstelling bezoeken, meewerken aan rangoli's in de hal en voor jongeren was er de museumquiz met als hoofdprijs een tablet/phone. Met wel 500 bezoekers was de avond een groot succes! 

Klik hier voor foto's.

Tijdens de Museumnacht op 27 mei jl. ontving het Lalla Rookh Museum een museumcadeau. De familie Gena schonk het boek 'Baidjoe Gena, voorvechter van onderwijs en emancipatie'. Baidjoe Gena zette zich in voor de goede scholing en ontwikkeling van jonge Hindostanen in de periode voor de onafhankelijkheid van Suriname. Een mooie aanwinst voor onze boekencollectie! Dank u wel familie Gena.