“Holiviering in Suriname in relatie tot de Hindufilosofie anno 2019” was de titel van de lezing van pt. Nitin Jagbandhan op vrijdag 15 maart 2019 in het Lalla Rookh gebouw. Hij gaf een historische achtergrond van de Phagwáviering, oftewel Phaguáviering, in het algemeen volgens een gepresenteerd overzicht. Hierbij ging hij nader op deze en andere punten in.

De aanwezigen vonden het een goede presentatie en ook op de  vragen en opmerkingen ging hij goed in. Hij legde duidelijk uit dat Holi een religieus feest is, met aanbidding van Saraswati Mátá bij Vasant Pancami; en bij de Holikáverbranding en op de dag van Phagwá wordt pas na de asstrooiing met abir, poeder en kleursel gespeeld. Die moeten de kleuren van de natuur voorstellen; daarom moet men op deze dag vegetarisch zijn en ook geen sterke drank gebruiken; ook allerlei uitbundige vieringen op openbare plaatsen die vaak uit de hand lopen horen niet bij dit feest thuis. Omdat dit laatste het met de jaren heen ergere vormen aanneemt, heeft de Sanatan Dharm samen met andere organisaties besloten een brief naar de regering te sturen om hiertegen te protesteren.

Er werd naar voren gebracht waarom Nickerianen, Guyanezen en Trinidadianen waar ze zich ook bevinden op de dag van Phagwá vegetarisch eten en geen sterke drank gebruiken. De vraag rijst waarom dit wel gebeurt in Paramaribo, Wanica en omgeving, terwijl men Suriname juist prijst voor het feit dat wij de Hinditaal machtig zijn en Guyana en Trinidad niet.

Het protest van Sanatan Dharm en andere organisaties heeft te maken met de excessen die schandalige vormen aannemen.